2016. szeptember 5., hétfő

A nyári Holiday programme



Augusztus 15-én kezdődött a nyári napközi, és egészen múlt hét péntekig tartott. Most már mi is egész napos beosztásban dolgoztunk, reggel 8-tól este 6-ig, heti három alkalommal. A régi vezető nemrég született csodálatos kislányával tölti épp az idejét, így egy volt fiatal önkéntes lány vette át a helyét fő szervezőként. Nagyon látszik az igyekezete: új dekorációkat, tájékoztatókat készített, sok új játék van, a foglalkozások és a napi rutin is sokkal szervezettebb. 

Nagyon jó hangulatban teltek a napok, a gyerekek már ismernek, sokan rendszeresen járnak, de vannak újak is. Jó idők voltak, sokat voltunk az udvaron, játszottunk, festettünk, süteményt sütöttünk. A sütésben ezúttal én nem vettem részt, inkább a kézműves foglalkozásokban segítettem. Irdatlan mennyiségű festéket szétlocsolva készültek önarcképek papírtányérra, Több óriás posztert is: egy nagy fáról, amin a gyerekek kézlenyomatai a levelek, egy tengeri, amire papírból kivágott színes, csillámporos halakat, medúzákat ragasztottunk, egy food circle, ami abból áll h egy négy részre szabdalt körbe kivágott zöldségeket, gyümölcsöket, élelmiszereket ragasztottak (természetesen a legkisebb cikkely volt a legzsúfoltabb a csokikkal, a rágcsákkal, meg a cukorkákkal). Egy „kalózhajó” is készült kartondobozóból… legalábbis annak indult, aztán csak összekenték annyi festékkel, amennyivel tudták. De nagyon élvezték, hogy tetőtől talpig festékesek lettek, az egyik kisfiúnak még a haja is. Homokképet is készítettünk, előre gyártott mintákkal ragacsos papíron, meg egy készlet színes homokkal. Bár így, hogy nem ők rajzolták meg és ragasztózták össze a képet jelentősen be volt határolva az alkotás, de így is tudtak kreatívak lenni, néhány kislány nagyon ügyesen keverte egy mintán belül is a színeket. 

Volt még „water fight” is, az egyik délutánon, amikor sütött a nap. Először csak ásványvizes üvegekkel (azokat, amiknek ilyen kulacsszerű teteje van, remekül lehet vízipisztolynak használni), poharakkal ment, aztán beszállt a vödör és a mosogatólavor is. Nekem 20 fok még mindig nem elég meleg ehhez a játékhoz, de őket nem zavarta, mindenki csuromvizes lett, mintha beálltak volna a zuhany alá (vagy esernyő nélkül indultak volna sétálni egy tavaszi napon). A gyerekeknek és az önkénteseknek volt váltóruhájuk, amit át is vettek utána.

Minden nap kellett alakítaniuk kettő vagy három csapatot, attól függően hogy hányan voltak. Választottak maguknak nevet, (ált a napi tematika szerint: tengerpart, olimpia stb…) és készítettek egy A3-mas posztert, amit aztán bemutattak a többieknek. A nap folyamán a csapatok pontokat kaptak az alkotásaikra, ha segítettek rendet rakni, ha normálisan viselkedtek. A nap végén a győztes csapat tagjai kaptak valami kis édességet. Az egésznek a végén pedig mindenki kapott egy érmet.
Az utolsó napon „party” volt: sütik, hamburger, hot-dog, játékok. Eddig ez volt a leghosszabb, és egyben a legjobb holiday programme.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése