2016. szeptember 23., péntek

Mid-Term Training – Az árnyékos oldal



Az On Arrival Traininghez képest a koordinátorunk időben küldött minket a félidős tréningre. Ezúttal nem Londonba utaztunk (sajnos), csak Birminghambe mentünk egy éjszakára. A vezető és a csapat nagy része is ugyanaz volt, mint előző alkalommal. Tizenegyen voltunk, mind lányok, közülük csak hárman voltak, akikkel nem találkoztunk még. Így egy rövid bemutatkozós kör után rá is tértünk a tárgyra. Tulajdonképpen nem is tréningnek nevezném, hanem inkább találkozónak. Mindenki elmondta a maga tapasztalatát a munkáról, a szervezetről, a szállásról, valamint értékeltünk. A legtöbbször előforduló probléma az volt, hogy nem becsülik meg eléggé az önkéntesek munkáját illetve nem tartják őket kompetensnek (akkor sem ha az illető egyéként is azon a területen dolgozik), ebből kifolyólag nem bíznak rájuk igazi feladatokat, a saját ötleteiért pedig sokat kell harcolni, különösen ha pénz is érintve van a dologban.

Szó esett még a szállásról is. A lányok kissé elhűltek, amikor meghallották, hogy hajléktalan vagy „problémás” fiataloknak fenntartott szálláson lakunk és egy egész épülettel osztozunk egy konyhán. Egy korábbi posztban írtam már a szállásunkról, most csak a tréningvezető magyarázatával egészíteném ki. Elmondta, hogy ez a típusú szállás egy „foyer”. (Ezt a szót is most hallottam először, pedig van hagyománya az országban, ahogy utánanéztem, nem csak a YMCA üzemeltet ilyeneket, egész hálózat épül rá. Talán annyira evidensnek találták, hogy nem vesztegettek rá szót, de én az ő helyükben elmondtam volna az önkénteseknek, hogy mi ez a hely és hogyan működik, ha már itt dolgoknak és élnek, hogy ne a félidős tréningen világosodjanak meg a pontos megnevezést illetően.) Leginkább, azt hiszem, átmeneti szállónak lehet fordítani. A helyzet nem olyan vészes, mint amilyennek tűnik: a szobák rendesek, igaz, hogy a bútorok ócskák, de minden szobának megvan mindene, azokhoz a budapesti kollégiumi szobákhoz képest, amikben vendégként megfordultam, azt kell mondanom, egy szavam sem lehet. A külön fürdőszobával pedig azoknál is jobban jártunk, akiknek lakást béreltek, hiszen ők hárman négyen osztoznak egy fürdőn, amíg mi csak ketten, vagy jelen esetben pedig egyedül vagyunk rá. A konyha az egyetlen kritikus pont. Minden szobának vannak külön edényei (kinek milyen állapotban hagyta ott az előző lakó), vannak „közös” sütőlapok is, de azokat soha senki nem mossa el, úgyhogy én vettem egy külön tepsit magamnak. Volt már olyan, hogy egy hétvégén át rohadt a pulton valami ételmaradék, és nagyon ritkán lehet tiszta állapotban találni az egészet. A lányok leginkább azt kifogásolták ebben, hogy az ember nem tudja magát igazán otthon érezni ilyen helyen. Vagyis az otthon fogalma leszűkül a szobára, ami számukra elképzelhetetlen és kényelmetlen állapotként jelent meg. Én egy jobbfajta kollégiumként tekintek rá, és annak megfelel. Amióta pedig egyedül vagyok egy szobában, tényleg nincs okom panaszkodni.

Számomra a legzavaróbb tényező a kommunikáció hiánya. Mindent mi tudunk meg utoljára, általában az utolsó pillanatban, a beosztásunk nincs egyeztetve a projektek időpontjaival, arról pedig hogy az egyes programok mit takarnak és hol lesznek semmilyen „hivatalos” tájékoztatást nem kapunk, kérdezősködésből, pletykákból tudunk meg mindent. Nekem általában lelkileg nem jelent gondot kérdezni, de sokszor érzem már kínosnak, hogy mindent külön kérni kell, mert olyan hatást kelt, mintha sok probléma lenne velem. De megtapasztaltam már, hogy ha nem teszem, akkor magától senki nem fog semmit mondani. (Ez alól egyedül az Upbeat projekt vezetője kivétel, ő mindig egyeztet velem. Érdekes, hogy a búcsúpartyn valahogy szóba került, és az angol munkatársak egyöntetűen megállapították, hogy nagyon szeretik őt, de „too much”. Nekem meg kedvem lett volna bemondani, hogy nem „too much”. ő viselkedik normálisan és ti vagytok azok, akiket nem tudok hová tenni.) Ezzel sem voltunk egyedül. A három francia lánynál előjött a híres francia-angol ellentét is, amely (az édes vs sós reggelin túl) a kommunikációban nyilvánul meg leginkább. Nem értik miért nem képesek az angolok egyenesek lenni, miért nem mondják meg, ha akarnak valamit, és miért nem nézik jó szemmel, ha valaki minden kertelés nélkül ezt teszi.

Az első alkalom után este tettünk egy sétát a városban, sokat fényképezkedtünk, aztán nagy nehezen (talán egy órába is telt) eljutottunk egy pubba, ahol vacsoráztunk. Másnap délután egykor pedig már vége is volt. Nem igazán töltött el megelégedéssel, hogy azt kellett hallanom, hogy Angliában más szervezeteknél sem becsülik jobban az önkénteseket (sőt a szervezett kirándulásokkal a YMCA kicsit előttük jár, a többiek nem mondtak ilyesmit… úgy érzem, nálunk ezzel próbálják kompenzálni a szervezetlenséget).
Ahogyan a tréningvezető is elmondta, rajtunk áll, hogy mit hozunk ki ebből a lehetőségből. Lehet, hogy a projekted nem olyan, vagy egyáltalán nem az, amire számítottál, de van x hónapod külföldön szállással, ellátással, olyan munkával, amiért szerinted érdemes dolgozni. Rajtad múlik, hogy mire használod, hogy mit teszel meg azért, hogy eredményesnek érezd magad, hogy tanulj, hogy megtaláld a saját utad a fejlődéshez.  Ez a két alkalom nekem leginkább arra volt jó, hogy még inkább szembesüljek vele, mennyire kevés időm van, és mennyi mindent akarok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése